Den där mannen du känner. Den där mannen det är jag det. Det är jag som är den där mannen, mannen du känner. Förut var han bara en av dina vänner. Nu är han den där mannen, en man du känner för mycket mer än dina vänner. Den där mannen känner för dig också, känner för dig mycket mer än vänskap. Nu går den där mannen och gnolar på Eric Gadds "Why don´t You, Why don´t I...". Ja, varför inte. Nu är det upp till dig, du, den där kvinnan jag känner. Runt hörnet väntar den där mannen och han väntar på den där kvinnan, som är du.
Häromdagen fick jag ett utfall över en Värmlandsbild jag fått genom media som får mig att vilja härifrån, fort. Det har jag känt förut men jag har blivit kvar i över 30 år. Det finns såklart värmländska värden värda att vårda. Här är några som gör det svårt att lämna landskapet.
  • Hovfjället, en magisk plats att alltid återvända till, det var här min värmländska resa startade.
  • Sörmon, här bor löpglädjen och här kan den alltid återupptäckas,
  • Klarälven, ger hela länet sin själ från norr till söder
  • Fryksdalen, från Kil till Torsby, vackra sjöar och vacker järnväg, underbara kluriga människor.
  • Torsby, platsen i mitt hjärta, människor i mitt hjärta
  • Kronoparken, världen i Värmland, i Karlstad, mitt hörn av Värmland
  • Hammarös sydspets, vid innanhavets rand, när längtan till östkustens vågor blir för svår
  • Alsterdalen, Frödingland, dagligt träningsland
  • Kilenegården, klassisk friluftsgård med servering, brasa och tipspromenader, en del av min själ
  • Sisugården, vintertid ett paradis, alltid fina spår, allid öppet, gratis dusch och ombyte, konstsnö, här klappar hjärtat för skidor
Värmland faller fritt. Färjestad är näst sist i SHL och Karlstads universitet skänker bort en doktorshatt till Olav Thon i hopp att hans miljarder ska fortsätta falla över gränsen. Från norr till söder flyter värmlänningarna längs Klarälven mot Karlstad med sina shoppingtempel. En morgon kör någon in med en hjullastare i ett av templen och försvinner längs E18 med paddor och mobiler. Kvar står polisen i Värmland, lika snopen och frånkörd som snart hela länet är om fallet får fortsätta.
 
Tomas Ledin åker på turné med nytt kapell och ny platta men Karlstad är ratat i turnéplanen, trots satsningar på arenor och vackra ord om evenemangsstad. Länsstyrelsen i Värmland förlorar uppgifter till Örebro och andra län. En statlig myndighet läggs ned och försvinner utan större reaktioner. En alarmeringsmyndighet utreds men det verkar ingen lokal politiker ha förstått, att 500 arbetstillfällen skulle kunna hamna i Karlstad redan 2015. Och sådär håller det på. 
 
Nånstans i allt det här ser jag ett mönster. Värmland med politikerna i speten är självgodheten (hittar inget bättre begrepp) personifierad. Värmland kan inte kritiseras. Värmland har egna lösningar som bara värmlänningar begriper. Värmlänningar ser bara till sin egen länsgräns. Värmland är sig själv gott nog och väljer bort alla regionsamarbeten.
 
Färjestad tar alla ledare ur familjen. Region Värmland letar hemvändare istället för nytänkare. Handelskammarens VD skriver själv remissvar på en flygutredning och får sparken. Bostäder, bostäder, bostäder och handel i kubik är svaret på alla frågor om tillväxt. Inte nyföretagande, inte nya idéer. Nej, fortsatt tilltro till att Norge och norskt kapital ska lösa  Värmlands problem. Universitetet skänker en doktorshatt till mannen i röd toppluva. En känd värmländsk politiker från gränstrakterna flörtar vilt med miljardären på hans eget hotell i Oslo. Genant är bara förordet och universitetet knappast mer värdigt än den filial till Göteborg som var i begynnelsen.
 
Jägareförbundet är oroat över vargarnas framfart och inavel. Jag är mer bekymrad över den värmländska idémässiga inaveln och i viss mån också över inavlen i de värmländska föreningarna, företagen, organisationerna, nätverken och den värmländska politiken.
 
Vem tänker nytt? Vem går utanför ramarna? Varför finns det ingen skylt om "Etablera här" genom hela E18 sträckning genom Karlstads kommun? Varför törs inte Färjestad gå utanför familjen? Varför törs inte Värmland gå utanför den värmländska familjen?
 
Värmland faller fritt men det är på eget grepp. Självgodheten riskerar att bli värmlänningarnas fall. Jag har slutat läsa de lokala tidningarna, slutat se det hemska Värmlandsnytt som för övrigt i självgodhetens tecken bröt sig ur Tvärsnytt. Nu personifierar Värmlandsnytt självgodheten, ja nästan ser det som sin uppgift att spelga den och förtärka den. 
 
Är det bara vi som inte är härifrån som ser den skeva självbilden, som ser det officiella Värmland som en bild från en skrattspegel på Gröna Lund?  Är det en tillfällighet att de flesta nya och kreativa företagsetableringarna i Värmland  görs av folk som inte är härifrån, av invandrare av både svenskt och annat ursprung.
 
Snart skrattar hela Sverige åt Värmland som man en gång skrattade åt Kejsaren av Portugallien som valde sin egen verklighet. 
 
Vakna ack Värmeland du sköna!