Det var en gång, förr i tiden innan den tid som är nu. I den stora backspegelen dyker landet Förr upp. Ett landskap i grått och vitt. Förr var mycket bättre än idag. Bästa att skriva det nu. Ju förr desto bättre.
 
Alla lopp var hårdare och längre. Det fanns färre TV-kanaler och programmen var bättre. Bilarna såg bättre ut. Musiken, för att inte tala om den låtar och band som det hette förr, var långhårigare. Vi var nog alla vi som har varit i Förr, lite långhårigare än idag. Maten var godare förr, det minns du eller hur? Rotmos med fläsklägg, kalops, bruna bönor och fläsk, stuvade makaroner och köttbullar. Det vattnas i munnen när maten från Förr idag kommer på tal och vid sällsynta tillfällen också på bordet. Förr var innan pizza och kebab, det fanns inte i Förr. Förr är länge sedan, eller nyss det beror på.
 
Häromdagen var jag i Lungsund strax norr om Storfors. Hela trakten är från förr men jag var nyss där på reportage för folkets blad, nyss för 27 år sedan. Det var förr när en sådan här text skrevs på maskin på ett rosa papper som rymde 20 rader med dubbbel radmatning och kallades för matsedel. Två matsedlar, kanske tre, sen blev det för långt. Vi skrev nog lite bättre förr, vi som fick skriva. Förr skrev bara journalister och författare. Vanligt folk skrev brev eller för byrålådan eller möjligen i dagboken.
 
Förr fick inte vem som helst publicera sig, bara vissa. Förr var innan bloggar och Facebook, innan Internet. Förr, för inte alls så länge sedan, bara sådär en 16-17 år sedan hade vi på min arbetsplats EN dator ansluten till Internet. Förr i tiden skulle tillgången till sådana farligheter begränsas, tiill och med i sagolandet Sverige.
 
Förr var också en tid i Sverige när staten registrerade journalister och vanliga människor för deras politiska åsikter. Förr fängslade vi också, precis som i Etiopien, journalister som försökte skriva om det som utspelade sig bakom ridåerna i riksdagshuset. Förr var det nog ganska otänkbart att en utrikesminister helt fritt och utan frågor fick skriva sin version av sanningen i en egen spalt. Idag görs det i en blogg, vid sidan av gammelmediasamhället och kallas där för ett PR-strategiskt genidrag.
 
Det är bara en sak som är säkert om Förr i just det avseendet. Bakom ridån, då som nu, finns det alltid en annan agenda. Bästa att skriva det idag, ju förr desto bättre. Imorgon kan det vara förbjudet.

Kommentera

Publiceras ej