Har du prövat att downshifta lite inför påskhelgen? Kanske dags för dagens powerwalk? Du har väl köpt nya walkingskor? Eller kanske runningskor för ett pronationslöpsteg?
Åhh, vad trött jag blir på allt det där. Nya ord på gamla grejer, eller hur? Koppla av och ta en långpromenad i promenadskor kanske kan vara ett alternativ? Eller springa en sväng i löparskorna?


Jag blr inte bara trött, jag blir faktiskt förbannad. Många låter sig luras av allt det där. Luras att tro att det är nåt mystiskt som man inte begriper utan behöver rådgivning, särskilda ställe och särskilda prylar för. Allting är riggat för att göra dig beroende, skapa ett behov som det går att ta betalt för, rejält betalt dessutom. Skidgång hette det när jag i slutet av 60-talet gick i skogen med skidstavar av trä. Det var innan rullskidornas genombrott och dåtidens effektivaste skidnära barmarksträning. Det är det fortfarande och en huvdkomponent i träningen för elitskidåkare. Att sen läkaren och skidentusiasten Ola Wessmark i Karlstad kom på att det botade svåra ryggsmärtor att kliva runt i skogen med stavar var ju naturligt, men att vad hände sen? Det blev buisness såklart. Idag kliver massor av damer i alla åldrar omkring med stavar, eller bär på stavar ska jag väl säga, på platta marken, helst på asfalt. Träningseffekten är noll och ingenting, närmast negativ eftersom balansen och musklerna i fotleder och ben påverkas negativt. Balansen och styrkan blir sämre och det blir till slut svårt att gå utan att stödja sig på stavar. Så fel det kan bli, så helfel och så totallurade alla är. Vill man höja träningseffekten vore det bättre med ett par lätta hantlar i händerna och rejält driv i steget, eller kanske en viktväst. Stavarnas enda effekt är negativ rent fysisk men såklart mentalt positivt, det känns bra att vara inne och bra att göra som alla andra.

Läser också skokataloger från dom stora kedjorna. Överallt står det som skor för ett "pronationslöpsteg". Vad är det? Pronering är en naturlig rörelse hos benet/foten för att dämpa stöten när foten träffar marken. Alla pronerar mer eller mindre. Överpronation heter det när foten faller lite för mycket inåt i landningen, supinering är motsatsen, överdriven utåtrotation och landning på fotens utsida. Skor för supinerare tar butikerna inte in för det är bara vi som kan springa som löper den risken, landar på framfoten och behöver mycket dämpning fram. Vi är diskriminerade i skodjungeln.
Kompensation för överpronering kräver som regel både särskilda formgjutna inlägg och rätt sko. Alla andra kan springa i vilken sko som helst, men då blir ju kanske inte försäljningen i samma volym. Har det senaste veckorna hör ett antal säljare sväva ut i det mest fantasifulla historier för att fälla en kund. Redan från början har det bestämt sig för att sälja på kunden en av de dyrare skorna och sorterar med mumbo jumob-argument bort alla alternativ. Kvar står en hellurad kund som i och för sig får med sig hem en bra sko men oftast på en nivå klart över behovet. Tro aldrig att säljaren är din vän. I en helig allians mellan tillverkare, grossister och detaljister är det redan bestämt vad som ska vara volymskor och vad som ska vara udda. Du leds i fållan om du inte är på din vakt.

Det där sista är det riktigt farliga. Att inte ifrågasätta och tänka lite utanför lådan. Det är det som gör att vi har det som vi har det. Alla springer i samma fålla, ingen ifrågasätter, inte ens det som känns helt fel. Bäst att vara som alla andra, bekvämast så. Sån blir aldrig jag. Det gäller att ligga före, hela tiden tänka utanför lådan, ifrågsätta och pröva sig själv, sin vanor, rutiner, slänga bort dåligt och fel, ersätta med nytt. Hela tiden hålla packningen lätt och ändamålsenlig.

Förresten, apporpå nya ord på gamla grejer - varför heter ett helsvenskt öl för påsken Eastern Ale och inte Påsköl? Vad kommer härnäst -  Eastern must?

Kommentera

Publiceras ej